Tujuan Blog

Tujuan berblog nih...Sambil berkenalan, sambil nego ore kelate kato (niaga le tuh), maklum le kami2 wanita Kelantan ni sememangnya dilahirkan begitu. Hehehe, masuk lif tekan sendiri la kan!
KAK MID GIGIH MENJALANKAN BIZ TUPPWARE ONLINE bersama TEAM POWER yg sememangnya team yg power lah senang citer...., MENGAMBIL TEMPAHAN KEK2 YG DALAM PICTURE DIBAWAH TUH...UTK PELBAGAI MAJLIS DAN BIZ2 SAMBILAN, ASALKAN MASYUUUKKKK, maklumlah semua barang sudah NAIKKKK, hujan jer TURUNNNN...hehehe
Borang Oder ada kat bawah. Salam sayang dari Kak Mid.

Wednesday, 28 November 2012

Resepi Crepe

Sori sibuk sikit sehari dua nih...maklumlah mama anak 7 kan...Kak Mid tempek rcp Crepe kat sini utk panduan kekawan. Utk sedia kulitnya.  Dah ada crepe bolehlah nak buat Doyan Crepe ke, Stoberi Crepe ke, Mangga Crepe ke...terpulang. Mitok izin tuan punya rcp (eonisbalqis)...Tq 4 share. SHARING IS CARING...

Selamat Mencuba!

Bahan2 Crepe (kulit dio la..)
250gm tepung gandum
3 bj telur A
500 ml santan
½ sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh apa2 pewarna mengikut suka

Cara-cara nya
Satukan semua bahan (kecuali pewarna).  Masukkan dalam blender atau whisk sekejap.  Tapis adunan.  Letak warna kesukaan.  Cuba dulu bakar sikit, kalau agak pekat, tambah sedikit air.  Agak2 la coz crepe dia ni sebolehnya senipis mungkin.  Guna pan yg Non-stick, cam buat lempeng tuh, xpayah balik2 masa masak deh.., api kena kecik.  Boleh dapat 30 crepe nih.
Sudah siap semua crepe.

Langkah seterusnya.
Sediakan filing durian.  Isi durian dilenyek2 sedikit.
Whipping cream diputar sehingga likat(pekat).  Masukkan 2 sudu gula halus, sedikit lemon emulco
Sudah siap 2 bahan ni, boleh le sediakan pinggan cantek2...
Bentangkan 1 crepe, letak cream, letak doyan atas cream dan buh lagi cream atas doyan....pahe ko? lapis2 la nih...
Balutlah crepe tersebut.....taraaaa, doh dpt sebijik Doyan Crepe.

Petua
SEMANGAT KENA KENTAL
KESABARAN DITAHAP 100%
KETERUJAAN PUN KENA TINGGI UTK MAKAN DOYAN CREPE BUATAN SENDIRI.
Nak senang roger Kak Mid...
sekian.



No comments:

Post a Comment